Fotografera djuren

Alla ler när de ser en bild på en kattunge, folk tjuter till när de ser en hundvalp och förundras av de vackra lejonen på savannen. Djurbilder ligger nog alla nära om hjärtat och idag har nog alla djurägare ett album fyllt med bilder från sina husdjur. Tyvärr kanske inte alla skulle passa på omslaget av National Geographic. Här kommer därför några handfasta tips om hur du kan ta bättre bilder på dina djur eller djur i naturen!

Bättre kamera

En fotograf är bara så bra som hans kamera, skulle man kunna säga. Vill du ligga på lur i skogen och fånga djurlivet kan du inte sitta med mobilen i högsta hugg och zooma in. Du behöver en bra kamera med objektiv och bra zoomfunktion där du inte tappar skärpan. Du ska också har möjlighet att ställa in fokus, blixt och skärpan för att anpassa det till omgivningen och motivet. Det är inte svårt att hitta kameror till bra priser som fyller dessa funktioner. Frågan är bara var din prisklass ligger och hur många bilder du planerar att ta.

Dina husdjur

Ska du foto dina husdjur behöver du lära dem att stå still medan du fixar med kameran. En hund är så klart lättare, den har du redan lärt vad sitt och ligg betyder. Genom att vinka med en godisbit ovanför kameran kan du få hunden att titta mot linsen istället för dig. En katt är svårare att fota. Den lyssnar sällan på kommandon. Istället kan du sätta den på en pall och om hen hoppar ned, lyfter du tillbaka katten. Fortsätt så några gånger, till slut kommer katten att tröttna och sitta kvar. Då passar du på att ta bilder i drivor!

Vilddjur

Att fotografera i det vilda kräver tålamod. Du kan ligga ute och vänta en hel kväll eller dag utan att något djur dyker upp. Du behöver ta reda på var djuren brukar hålla till och se till att du kan gömma dig eller använda en trådlös utlösare, du kan därmed stå långt borta och fortfarande ta kort. Här behöver kameran vara bra för att kunna fånga djur i rörelser.