Att skaffa katt

Har du beslutat dig för att skaffa katt? Grattis! En katt blir för de allra flesta en härlig familjemedlem som tillför mycket kärlek och glädje. Innan man skaffar katt finns det dock en del saker man måste tänka igenom för att kattköpet ska bli så lyckat som möjligt, både för dig och för din nya fyrbente vän.Katter till salu brukar gå att hitta i annonser i flera tidningar och på nätet. Vill man göra en god gärning kan det vara en bra idé att ta över en oönskad eller hemlös katt som bor på katthem i väntan på omplacering. På det svenska kattförbundets hemsida kan man läsa mer om olika katthem och kattklubbar som arbetar med omplacering av katter.

Att välja katt

Innan du köper en katt behöver du bestämma dig för om du vill ha en huskatt eller en raskatt. Raskatter har avlats fram under åratal och har därmed mer förutsägbara egenskaper. Raskatter passar ofta även bättre inomhus än vad huskatter gör. Fördelen med huskatter är att de inte lider av lika många genetiska problem och sjukdomar som tyvärr är en oönskad sida av aveln.För att få en uppfattning om hur det nya livet med katten kommer bli bör du innan köp besöka den nya katten för att se hur den verkar. Vid köp av kattunge är det även en bra idé att träffa kattungens föräldrar för att se hur deras personligheter och temperament verkar vara. Kontrollera alltid att kattungen är frisk innan du betalar.

Planering och förberedelser inför kattens ankomst

Innan du köper en katt är det även viktigt att tänka över din egen boendesituation så att den passar kattens behov. Katter trivs inte på för trånga ytor, så om du bor väldigt litet är det bättre att vänta innan du skaffar katt. Det är även bra att tänka över hur området runt hemmet är innan köpet om du planerar att släppa ut katten.När du väl tänkt över dessa saker och valt ut en katt är det dags att köpa in nödvändiga saker som bland annat foder, matskålar, klösbräda, toalettlåda, halsband, leksaker, klosax och transportbur. Därefter är det bara att bekanta dig med din nya familjemedlem och låta katten göra sig hemmastadd. Med lite planering och förberedelser leder ett kattköp oftast till år av glädje och kärlek.