Funderar du på att bli hundägare?

Går du också i tankarna att skaffa en hund? Det är du inte ensam om. Hunden är faktiskt det näst vanligaste husdjuret i Sverige, katten är det vanligaste. Hunden finns idag i över 500 000 hushåll. Det är inte så konstigt då hunden som bekant, kallas för människans bästa vän. Vi tänkte prata lite om vad som kan vara tänkvärt för dig som är sugen på att bli hundägare.

Planera i förväg

Kanske har du redan vänner som har hundar? Det kan ofta se ganska lätt ut när hunden är lugn och sansad och lyssnar på kommandon. Kom då ihåg att det ofta ligger en hel del tid och jobb bakom det. Finns det tid och plats för en hund i din vardag? Det är väldigt viktigt att du faktiskt har tid att spendera med hunden, speciellt i början. En valp kommer behöva näst intill all din tid från början då en valp inte klarar sig ensam. Dessutom så bör en valp rastas oftare än en vuxen och tränad hund eftersom valpar inte kan hålla sig och behöver uträtta sina behov oftare. Därför kan det vara bra att planera in valpens ankomst när du har möjlighet att vara ledig. Kom ihåg att när hunden äldre så behöver den fortfarande en hel del motion, du måste vara beredd att ta några promenader per dag med din nya vän. Även om du känner dig trött någon dag så är den där promenaden fortfarande väldigt viktigt för att din hund ska må bra.

Utgifter

När man skaffar hund så måste man även lägga en tanke på den ekonomiska aspekten. Förutom själva inköpet av hunden så tillkommer det fler kostnader. Det första man ska ha i åtanke är att hunden alltid ska ha mat, man kan räkna med runt 800 kronor i månaden bara på hundmat. Förutom mat så får du även räkna med kostnader för till exempel hygienartiklar och besök hos veterinären, men även leksaker och hundgodis. Din hund bör även försäkras ifall det oturligt nog skulle hända din nya vän något. Trots allt detta så är de flesta hundägare överens om att det helt klart är värt mödan. Lycka till!